Világbakiabálok

Tűzoltó vagy katasztrófavédelmis? Netán katasztrófavédő?

2013. április 12. 19:56 - Világba Kiabálok

Oly gyakran hallani a médiában a tűzoltók munkájáról, a katasztrófavédelemről. A tűzoltók munkája és világa mindig is érdekelte az embereket. Ahol a vonulós tűzoltó egység megjelenik, ott általában pusztulás, kár és szomorúság a jellemző. 

Nagyon sokszor helytelenül használja a média a tűzoltóság-katasztrófavédő-katasztrófavédelmis kifejezéseket. Ennek következtében pedig az átlagember sincs tisztában azzal, hogy léteznek-e katasztrófavédők, ha igen akkor kik ők? Mi a különbség a tűzoltó és a katasztrófavédő között. No és akkor ki az a katasztrófavédelmis?

A 2012 évi szervezeti átalakítás óta nincsen önálló hivatásos tűzoltóság. Katasztrófavédelem van, melynek helyi beavatkozó szervezeti egységei a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok. Az integráció óta az állományban mindenki tűzoltó lett.  Egy kicsit hasonló a helyzet mint a rendőrségbe olvadt határőrség esetében, csak pont fordítva: Ma már nincs határőrség, viszont a rendőrségnek vannak határrendészeti kirendeltségei. Ott az integráció óta az állományban csak rendőrök léteznek. 


Olyan, hogy katasztrófavédő, katasztrófavédelmis, nem létezik. Maga a szervezet a katasztrófavédelem, de az állományt (hivatásos), tűzoltóknak hívják. Az átlagember előtt természetesen a tűzoltó az, aki eloltja a tüzet, kivágja a sérületet a gépkocsiból, kútból ment stb. Viszont a tűzoltók nem csak kárelhárítási munkát végeznek, hanem megelőző hatósági munkát, mind tűzvédelmi, mind polgári-védelmi, mind iparbiztonsági szakterületen. A tűzoltóautóval vonuló tűzoltókat vonulós tűzoltóknak hívják. Ők a katasztrófavédelem beavatkozó egységei. Ők vonulnak az elsődleges beavatkozásokhoz (tűz, műszaki mentés, egyéb katasztrófa), és 120mp-en belül kötelesek elhagyni a laktanyát. 

Ugyanúgy tűzoltóknak hívják azon kollégákat, akik ellenőrzéseket végeznek (Pl. ADR közúti ellenőrzés, vagy ADN vízi jármű ellenőrzés, vagy üzemellenőrzés, vagy akár a szórakozóhelyek ellenőrzése). Ők az iparbiztonsági, valamint a hatósági szakterület állománya, ők nem a tűzoltó-parancsnokságon teljesítenek szolgálatot, hanem a katasztrófavédelmi kirendeltségen, vagy netán a katasztrófavédelmi igazgatóságon. De ugyanúgy tűzoltók a KVMB-sek is (katasztrófavédelmi megbízottak). Ők egy-egy járás katasztrófavédelmi felkészítését végzik, hatósági ügyekben járnak el, polgári védelmi felkészítést végeznek,  stb. (Hasonló, mint a rendőrségen a KMB-s).  A tűzoltók egyenruháján (bevetési ruhát kivéve), KATASZTRÓFAVÉDELEM szó szerepel, mivel így hívják a szervezetet. A rendőrségnél sincs már HATÁRŐRSÉG feliratú egyenruha, mivel az országos szerv a rendőrség lett. De ugyanúgy tűzoltók az ügyeletek állománya is (országos főügyeletek, megyei főügyeletek, megyei műveletirányítási ügyeletek). A katasztrófavédelmi mobil labor (KML) és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat (KMSZ) állománya is tűzoltók. Egy szóval MINDENKI TŰZOLTÓ a szervezetben aki hivatásos állományú. Minden hivatásos állományú a katasztrófavédelemnél tűzoltó rendfokozattal rendelkezik. ( pl. tűzoltó őrmester, tűzoltó törzszászlós, tűzoltó őrnagy, stb.)

A média és az állampolgárok általában a vonulós tűzoltót tűzoltónak, a hatósági ellenőrzéseket végző állományt pedig katasztrófavédelmisnek nevezi. HELYTELENÜL!

Szervezet: KATASZTRÓFAVÉDELEM

A HIVATÁSOS ÁLLOMÁNYA PEDIG: (VONULÓSOK, HATÓSÁGIAK, ÜGYELETI ÁLLOMÁNY ÉS MINDEN EGYÉB): TŰZOLTÓ.

Minden hivatásos tűzoltó intézkedési jogkörrel rendelkezik. 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbakiabalok.blog.hu/api/trackback/id/tr15220028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása