Világbakiabálok

A tűzoltók egyenruházata (társasági öltözet)

2012. június 07. 02:17 - Világba Kiabálok

3974_20120607_021048_1339028199.jpg_397x600

A tűzoltók többféle egyenruházattal rendelkeznek. Feladatkörtől és alkalomtól függően. 

A fényképen úgynevezett "társasági egyenruházatban" díszeleg a tűzoltó főhadnagy.

Ezen öltözetet csak a tűzoltó tisztek hordanak. Tiszthelyettesek, zászlósok nem rendelkeznek ilyen egyenruházati termékkel.  

Ünnepek, rendezvények alkalmával, temetésen használatos. (állományparancsnoki engedéllyel családi eseményeken is, mint pl. házasságkötés, keresztelő, stb.)

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbakiabalok.blog.hu/api/trackback/id/tr114570592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorhajóhadnagy 2013.11.12. 02:08:06

Mondd, mi a különbség a katasztrófavédelem sötétkék egyenruhája és a szürke zubbonyos tűzoltó egyenruha között. Azt kik viselik? Vagy azt kivonták a rendszerből? Nem a régi váll-lapos, a 65M társaságira gondolok, hanem a piros paszpolozású szürke tányérsapkára és a nyaki hajtókán elhelyezett rendfokozati jelzéssel szerelt szürke zubbonyra.

És tehát a mostani rendszerben a tisztek alatti állomány (tiszthelyettesek, zászlósok) akkor mibe öltözik ünnepélyes alkalmakkor?

Világba Kiabálok 2013.11.12. 09:34:31

A 65M az nem társasági volt, hanem gyakorlóruházat!

Míg a hivatásos tűzoltóságok nem integrálódtak be a katasztrófavédelembe addig az egyenruházat is más volt. A társasági egyenruházata a hivatásos önkormányzati tűzoltóknak az a szürke volt, amiről beszélsz. Szürke öltöny, fekete pantallóval (nadrággal). Egyformán ez volt a tiszteknek, zászlósoknak, tiszthelyetteseknek. ViIszont a szervezeti integrációt követően maradt a kék katasztrófavédelmi társasági öltözet. De az is csak a tiszteknek.
A tiszthelyettesi és zászlósi állománykategóriában a régi szürke társasági öltözet 2014. december 31-ig megengedett viselet. (Természetesen piros parolival, katasztrófavédelem karjelzéssel).
2014. december 31 után a tiszthelyetteseknek és zászlósoknak eltűnik a rendszerből a társasági egyenruha. (Valljuk be, nem is igen volt rá szükség.)

A 8 órás irodai és a 24 órás ügyeleti állománynál bevezetésre kerül 2014. Január 1-től a 12M típusú szolgálati öltözet. Tehát a vonulós tűzoltókon kívül az állomány a szolgálati öltözetben fogja ellátni a feladatait a gyakorló ruházat helyett. (Ing, pantalló, stb.).

Apropó! Annyit szeretnék még írni, hogy a szürke társasági ruhához megtévesztésig hasonló ruhát hordanak az önkormányzati tűzoltók, valamint némely önkéntes tűzoltó egyesület is. (De ők ugye nem hivatásosak).
süti beállítások módosítása