Világbakiabálok

Vonuló tűzoltóautó esetenként miért kapcsolja le a hangjelzését és fordul meg? Gyakorolnak?

2013. augusztus 08. 17:22 - Világba Kiabálok

Megkülönböztető jelzéseit használó tűzoltóautó egyszer csak lekapcsolja a kék lámpáját, szirénáját és simán megy tovább?

A tűzoltói vonulásokat - meghatározott eseteket kivéve - megkülönböztető fény és hangjelzés kíséretében kell végrehajtani. Magyarul ha a tűzoltóautó vonul egy káreseményhez, akkor legtöbb esetben szirénázni köteles.

Esetenként tapasztalhat a közlekedésben résztvevő állampolgár olyan szituációt, hogy egy sietve haladó (vonuló) szirénázó tűzoltóautó egyszer csak lekapcsolja a megkülönböztető jelzéseit, beáll a forgalomba és halad tovább, esetenként megfordul. 

Ilyenkor sokakban felmerülnek az alábbi kérdések: Erre most miért volt szükség? Miért indul ki a laktanyából vonulva egy tűzoltóautó, ha 2 kilométerrel odébb lekapcsolja a szirénát és visszafordul a laktanyájába?


Ilyen esetekben sem hobbiból vonulnak ki a tűzoltók.

Háttér:


Ha közlekedő állampolgárként ilyen szituációt tapasztalunk, az az alábbi esetek miatt történhet: Egy adott káreseményhez akár több tűzoltó gépjárművet is riaszt a megyei műveletirányítási ügyelet. Ha a műveletirányítás a további beszerzett információk alapján úgy ítéli meg, hogy mégsincs annyi tűzoltóegységre szükség a helyszínen, mint arra az első segélyhívásokból következtetni lehetett, akkor rádión visszafordítja a feleslegessé vált tűzoltóegységet, vagy egységeket. Gyakran több város tűzoltó-parancsnokságáról indítanak erőket a helyszínre. Így fordulhat elő az a szituáció, hogy egy vonulását megkezdett tűzoltóegység pár kilométer megtétele után lekapcsolja a fény és hangjelzéseit, majd megfordul az arra alkalmas helyen és indul vissza állomáshelyére. 

Sokak számára ez evidens dolog, viszont találkoztam olyanokkal, akik nem tudták az ilyen eseteket mire vélni. Remélem sikerült kicsit megvilágítani az ilyen események hátterét. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbakiabalok.blog.hu/api/trackback/id/tr325451531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása