Világbakiabálok

Egy riportfilm a hivatásos tűzoltókról 1997-ből

2018. december 28. 20:56 - Világba Kiabálok

Egy riportfilm a tűzoltókról.

https://www.youtube.com/watch?v=RPYIcA673nM&feature=youtu.be

Egy riportfilm, melyben a fővárosi hivatásos tűzoltók nyilatkoznak. Közel 22 év alatt nagyon sok minden változott. A hivatásos tűzoltóság azóta megszűnt, integrálódott. A 2000-ben létrejövő szervezet -melynek a katasztrófák hatósági megelőzése a legfontosabb feladatköre - részévé vált. (Helyi szinten 2012-ben). A katasztrófavédelem kibővített feladat- és hatáskörrel látja el az ország tűzbiztonságát is, mely kiemelt közbiztonsági feladat. A katasztrófavédelem egy országos hatáskörű rendvédelmi szerv.

A katasztrófavédelem hivatásos állománya a hivatásos tűzoltók, akik közt megtalálható többek között a

 

- vonulós szolgálatot ellátó tűzoltó aki káreseteknél menti az emberi életet és anyagi javakat,

- a hatósági osztályon dolgozó tűzoltó aki engedélyezési, ellenőrzési tevékenységet lát el,

- az iparbiztonsági szakterületen dolgozó tűzoltó, aki a kritikus infrastruktúra védelemén látnak el feladatokat, veszélyes üzemeket ellenőriznek. Közúti, vízi, vasúti szállítmányokat ellenőriznek,

- a polgári védelmi szakterületen dolgozó tűzoltó, aki azon dolgozik, hogy egy katasztrófa vagy fegyveres összetűzés esetén a lakosság életét megóvja, az állampolgárokat felkészítse. Tervezési, szervezési feladatai vannak a vis major helyzetekre felkészülés jegyében,

- az ügyeleti szakterület tűzoltói, akik egy közös rendőrségi-katasztrófavédelmi tevékenység-irányító központból adják ki megyei szinten az állomány számára a riasztási utasítást, az eseményeket koordinálják, irányítják és logisztikai feladatokat látnak el.

Ezek a szakmai alapfeladatokat ellátó szakterületek, ezeken kívül egyéb más szakterületek is léteznek.

Vannak olyan szakterületek, melyben nem hivatásos tűzoltók dolgoznak, hanem un. rendvédelmi alkalmazottak (korábbi nevükön közalkalmazottak és köztisztviselők), ilyen pl. a vízügyi hatósági tevékenység, vagy a kéménysperőipari tevékenység.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbakiabalok.blog.hu/api/trackback/id/tr2014519780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása