Világbakiabálok

Mi is az a katasztrófavédelem?

2012. június 10. 17:18 - Világba Kiabálok

Képernyőfotó 2012-06-10 - 15.36.10.png

Röviden megválaszolva: 

A hivatásos katasztrófavédelmi szerv államigazgatási feladatot is ellátó rendvédelmi szerv, amelynek tagjai hivatásos állományúak, közszolgálati tisztviselők, közalkalmazottak és munkavállalók.

 

Előzmények:

A katasztrófavédelem 2000. január 1-jén alakult meg Magyarországon. Ekkor, a két elődszervezet (polgári védelem és az állami tűzoltóság) országos és megyei szintjénél következett be az integráció. A két elődszervezet helyi szintjei továbbra is egymástól különálló szervek voltak. A helyi tűzoltóságok önkormányzati kézben működtek 1995-től, 2012.január 1-ig. Ezalatt az idő alatt (16-17 év) a tűzoltóságok nagy technikai fejlesztéseken mentek keresztül, melyet nagy részben az önkormányzatoknak köszönhettek. Az önkormányzati rendszerben a tűzoltóságok egységtelenné váltak minden tekintetben. ( hatósági jogszabályok értelmezése, szakfelszerelések és gépjárművek heterogénné váltak, a tűzoltók egyenruházata sem volt teljesen egyforma. "Ahány ház, annyi szokás". Több helyen a szabályokat felváltották a szokások. A személyi állomány kezdett "elcivilesedni", egyre kevésbé volt jellemző a rendvédelmi szervekre utaló katonai jelleg. Ennek ellenére a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok (HÖT-ök) a rendvédelmi szervek közé voltak sorolva, de többnyire már csak névlegesen. 2006-ban, a szocialista kormányzás alatt a Belügyminisztérium megszűnését követően az ÖTM-hez (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium) kerültek a tűzoltóságok, míg az addigi BM rendvédelmi szervek az IRM-hez (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium). Ezzel teljesen leválasztva a tűzoltóságot a többi hivatásos rendvédelmi szervtől. 

A 2010-es kormányváltást követően visszaállította a FIDESZ kormány a Belügyminisztériumot, s visszahelyezett minden rendvédelmi szervet - köztük a tűzoltóságokat is - berkeibe. 

 

Jelen:

2012. január 1-jén a katasztrófavédelemnél teljes egészében megtörtént az integráció. (Helyi szinten is), melynek eredményeként a hivatásos önkornányzati tűzoltóságok (HÖT-ök) megszűntek létezni. Helyettük, Hivatásos tűzoltóparancsnokságok jöttek létre (HTP-k), melyek a katasztrófavédelem helyi szerveként működnek tovább. Valamint létrejöttek az Önkormányzati Tűzoltóságok is (nem hivatásos, hanem civil munkavállalókból áll és nem a katasztrófavédelem része. /ÖTP-k/). 

A katasztrófavédelem szervei: 

Országos szerv: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Területi szerv: Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok

Helyi szerv: Katasztrófavédelmi Kirendeltségek ( a Katasztrófavédelmi Kirendeltségeknek vannak Hatósági Osztályaik, valamint Hivatásos Tűzoltóparancsnokságaik.)

          A Hivatásos Tűzoltóparancsnokságok rendelkeznek, illetve rendelkezhetnek katasztrófavédelmi őrsökkel.    A katasztrófavédelmi őrs a hivatásos tűzoltóparancsnokság elsődleges tűzoltási és műszaki mentési, tűzmegelőzési feladatok elvégzésére létrehozott szervezeti egysége;

                                                                                                                                                                                                           

 


A katasztrófavédelemnek 3 fő szakterülete létezik: 

 

 -TŰZOLTÓSÁGI SZAKTERÜLET

- POLGÁRI VÉDELMI SZAKTERÜLET

- IPARBIZTONSÁGI SZAKTERÜLET

- INTEGRÁLT HATÓSÁGI SZAKTERÜLET (beleértve a Vízügyi Hatóságot is)

 

 

Tűzoltósági szakterület: Ez a szakterület is két részre bontható. A beavatkozó állományra, mely ellátja a tűzoltás és kárelhárítás feladatait. Tűzvédelmi szabálytalnság esetén helyszíni bírságot alkalmazhat, vagy feljelentést tehet a katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályán. A hatósági osztály feladatai közé tartoznak tűzvédelmi hatósági jogkörben különféle engedélyezési eljárások lebonyolítása, tűzvédelmi hatósági ellenőrzések végrehajtásai, szabálytalanságok felderítése, stb. A hatósági osztály a tűzoltósági (tűzvédelmi), polgári védelmi, valamint iparbiztonsági szakterületen is gyakorolja a hatósági jogköreit: előír, engedélyez, tilt, korlátoz, ellenőriz és szankciókat alkalmaz

Polgári Védelmi szakterület: Alapvető feladata az emberi élet megóvása - ezáltal a lakosságvédelem. Feladata egyfelől a természeti –, illetve civilizációs tényezők hatására kialakulható veszélyhelyzetek felszámolására rendelt, vagy az abban közreműködő szervek, szervezetek ilyen jellegű tevékenysége segítésében és koordinálásában való részvétel, másfelől az ezen események megelőzése területén, valamint az eredeti helyzet visszaállítását célzó felkészítési -, lakosságvédelmi -, szervezési - tervezési, - hatósági -, ellenőrzési területen jelentkező feladatok végzése.

Iparbiztonsági szakterület: A kritikus infrastruktúra védelme. Legfontosabb feladatuk az ipari baleset-megelőzésE szakterület tűzoltói nagy hangsúlyt fektetnek az ellenőrzésekre. Veszélyes létesítményeket ellenőriznek, hogy megfelelnek-e a jogszabályban rögzített kritériumoknak, szabályos-e az ott felhasznált anyag tárolása, felhasználása. 

Minden szakterület hatósági jogkörrel rendelkezik.

 

 

A katasztrófavédelem földön, vízen, levegőben is jelen van. 

Közúti, vasúti, vízi, "légi" ellenőrzést is végeznek, veszélyes anyagok szállítása miatt. Ellenőrzik a szakemberek, hogy az adott jármű szállít-e veszélyes anyagot, a veszélyes anyagok szállítása szabályosan történik-e.Ha az adott járművön nincs feltüntetve veszélyes anyag szállításra vonatkozó jelölő tábla (tehát elvileg nem szállít a jármű veszélyes anyagot), joga van az ellenőrző tűzoltónak erről megbizonyosodni, gépjármű felnyittatással, kipakoltatással. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy az adott jármű olyan veszélyes anyagot szállít (legyen az nagy mennyiségű üzemanyag, egyéb vegyi anyag, vagy akár pirotechnikai eszközök) melyek szállítására nincs engedélye. 

A katasztrófavédelem akár társszervekkel (rendőrség, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Nemzeti Közlekedési Hatóság, stb.), akár társszervek nélkül önállóan is intézkedhet. Az intézkedéseket végző szakemberek (tűzoltók), igazoltatási jogkörrel is rendelkeznek és természetesen hivatalos személynek minősülnek.

 

A katasztrófavédelem jelmondata : "Magyarország szolgálatában a biztonságért".


A katasztrófavédelem hivatalos jelképe:

 

5495_large.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbakiabalok.blog.hu/api/trackback/id/tr184576886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása