Világbakiabálok

A Katasztrófavédelem megyei műveletirányító ügyeletei a rendőrségre költöztek

2016. február 20. 17:48 - Világba Kiabálok

 

 

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok fő - és műveletirányító ügyeletei 2016. januárjában átköltözésre kerültek a megyei rendőr-főkapitányságok TIK-jeibe (Tevékenységirányító Központ). 

A Katasztrófavédelem fő- és műveletirányító ügyeletei egyesültek, így már csak műveletirányító ügyeletek látják el a feladataikat megyei szinten. 

A műveletirányító ügyeleten az alábbi beosztások találhatóak: 

- Ügyeletvezető (TIK-be költözés előtti nevén főügyeletes) - (felsőfokú szakmai végzettség, alap rendfokozat: őrnagy, beosztása I/E)

- Főügyeletes (TIK-be költözés előtti nevén műveletirányító tiszt) - (felsőfokú szakmai végzettség, alap rendfokozat: százados, beosztása I/D). 

- műveletirányító referens. (középfokú szakmai végzettség, alap rendfokozat: főtörzsőrmester, beosztása II/D).

 

A 105-ös hívások már nem a megyei műveletirányító ügyeletre érkeznek, hanem a miskolci vagy szombathelyi segélyhívó központba, ahol a hívásfogadó operátor kikérdezi a bejelentőt, majd a készre kitöltött adatlapot leküldi az illetékes TIK ügyeletnek, ahol a megyei műveletirányítók az adatlap alapján meghatározzák a szükséges erőt, eszközt, majd riasztják a megfelelő járműveket az adott eseményhez. (Rendőrség esetében is ugyanez a protokoll).

 

2016. július 1-től a műveletirányító ügyelet állománya is áttér a rendőrök munkarendjére, mely az eddigi 24/72-es munkarendet váltja fel. Júliustól 12/24-12/48-as időbeosztással látják el feladataikat. 

 

A közös rendőrségi - katasztrófavédelmi ügyeleten a kollégák a szakáguknak megfelelő eseményeket kezelik, tehát a rendőrségi eseteket a rendőrök, míg a katasztrófavédelmi eseteket a tűzoltók irányítják. 

A rendőri eseményirányítás taktikája jelenleg eltér a tűzoltóitól. Míg a rendőr ügyeletesek illetékességi területenként irányítják az eseményeket (minden ügyeletes külön kapitánysági illetékességi területet visz), addig a tűzoltó ügyeletesek megosztás nélkül irányítják a megye beavatkozó állományát. (mindegyik ügyeletes minden parancsnokság működési területét viszi). 

 

Véleményem, hogy a rendőri eseményirányítási taktika jobb és hatékonyabb lehet a jelenleg használatos katasztrófavédelmi módszernél. 

 

A közös TIK ügyeletek létrehozása már 2012-től napirenden volt, melyet 4 év felkészülés követett. 20150403120815.jpg

A közös ügyelet - egyes vélemények szerint - a két szerv lehetséges integrációjának első lépcsőfokának tekinthető. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbakiabalok.blog.hu/api/trackback/id/tr568406770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása