Világbakiabálok

Az iparbiztonsági szakterületen szolgáló tűzoltók 2017 januártól kényszerítő eszközök használatára jogosultak

2016. december 28. 14:33 - Világba Kiabálok

A katasztrófavédelmi törvény módosítása értelmében, az iparbiztonsági szakterületen szolgálatot teljesítő tűzoltók kényszerítő eszköz használatára jogosultak 2017 januártól. 

 

img_0328.JPG

A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakterülete végzi többek között a veszélyes anyag szállítmányok közúti, vasúti, vízi és légi ellenőrzését. Mind közül a közúti ellenőrzés rejti a legtöbb veszélyt. A katasztrófavédelem a hatósági ellenőrzéseit kényszerító eszközök nélkül végezte idáig. Nem egyszer fordult elő, hogy a közúti ellenőrzést végző tűzoltókat atrocitás ért intézkedés közben, amit elhárítani nehezen tudtak kényszerítő eszközök hiányában.  Közúti ellenőrzést minden hivatásos szerv ( rendőrség, NAV, stb.) fegyverrel, valamint kényszerítő eszközzel végez. A katasztrófavédelem jelenleg nem kapott fegyverviselési jogot, ám a kényszerítő eszközök (bilincs, rendőrbot, vegyi eszköz) elégségesnek bizonyulhat egy-egy váratlan támadás elhárításánál.
A katasztrófavédelem hivatásos állománya - természetesen a vonulós tűzoltót is beleértve- a szolgálata során hivatalos személynek minősül. A hivatalos személyeket fokozott büntetőjogi védelem illeti meg, csakúgy mint a rendőrt. Bővebben erről: A hivatásos tűzoltók hivatalos személyek. 

A tűzoltók jogosultak a szabálysértés, valamint bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, valamint annak folytatásában megakadályozni. Ezért, valamint az ellenszegülés megtörése érdekében testi kényszert és vegyi eszközt alkalmazhatnak, ha a tetten ért személy felszólítás ellenére a cselekményét folytatja, illetve a felhívásnak nem tesz eleget.

 

Az intézkedő tűzoltó a szökés megakadályozása érdekében bilincset is alkalmazhat. Az állomány tagja önvédelmi célból vegyi eszközt (gázspray, paprikaspray), valamint rendőrbotot is tarthat magánál.

A több lehetséges és alkalmas intézkedés, illetve kényszerítő eszköz közül azt kell választania, amely az intézkedés alá vont személyre a legkisebb korlátozással jár az eredményesség biztosítása mellett. A tűzoltó, a kényszerítő eszköz használata előtt - ha az intézkedés célját nem veszélyezteti -, előzetesen figyelmezteti az intézkedés alá vont személyt, hogy kényszerítő eszköz alkalmazására kerül sor. 

Az állomány tagját az intézkedése során az egyenruhája és azon elhelyezett szolgálati azonosító jelvénye, valamint a szolgálati igazolványa igazolja. 

A tűzoltó, intézkedés előtt köteles nevét, rendfokozatát, azonosító számát, valamint az intézkedés tényét és célját közölni az intézkedés alá vont személlyel. 

Az érintett állomány kényszerítő eszközök használatára való kiképzése folyamatosan zajlik a rendészeti szakgimnáziumokban. 

 

Fontos megjegyezni, hogy a katasztrófavédelem vonulós állománya nem fog kényszerítő eszközöket hordani a káresetek során. 

img_0329.JPG

img_0330.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbakiabalok.blog.hu/api/trackback/id/tr2112077969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása