Világbakiabálok

Mit jelent a katasztrófavédelemnél a riasztási fokozat?

2013. augusztus 08. 18:04 - Világba Kiabálok

A tűzoltók riasztási fokozatai

Gyakran hallani a médiában, hogy a tűzoltók valamilyen fokozatban, vagy valamilyen kiemelt fokozatban kerültek riasztásra. A média általában nincs tisztában azzal, hogy a riasztási fokozat mit is jelent, ezért vétik azt a szarvashibát, miszerint pl. egy III-as kiemelt fokozatú eseményt úgy jelenítenek meg, hogy III-as, kiemelt riasztás történt. Csak egy vessző a különbség a kettő között, viszont ez a vessző arra engedi következtetni az olvasókat vagy nézőket, hogy van egy esemény ami III-as (azt sem tudja szegény állampolgár, hogy mi az a III-as), de hozzáteszik, hogy ez kiemelt riasztás volt. A kiemelt szó pedig ugye nagyobb jelentőséggel bíró eseményt sejtet egy civil fülnek. "Ha kiemelet riasztás volt? Na az már nem semmi!"

De ez korántsem így van valójában.

A riasztási fokozatot a megyei műveletirányítási ügyelet határozza meg a beérkező jelzések alapján, jogszabályok mentén. 

I-es riasztási fokozatról akkor beszélünk, ha a beavatkozáshoz legfeljebb 2 raj szükséges. Ez a két raj félrajokkal is kiadható.

II-es riasztási fokozatról akkor beszélünk, ha a beavatkozáshoz 2,5-3 raj szükséges.

III-as riasztási fokozatról akkor beszélünk, ha a beavatkozáshoz 3,5-4 raj szükséges.

IV-es riasztási fokozatról akkor beszélünk, ha a beavatkozáshoz 4,5-6 raj szükséges.

V-ös riasztási fokozatról akkor beszélünk, ha a beavatkozáshoz 6-nál több raj szükséges.

Mit is jelent a raj?

Egész raj esetében 6 főről beszélünk, akik elfoglalják helyüket a gépjárműfecskendőn (tűzoltóautón). Beosztás szerint:

1 irányító, (aki beosztását tekintve lehet szolgálatparancsnok, rajparancsnok, szerparancsnok)

1 gépjárművezető,

illetve hátul foglal helyet 4 beosztott tűzoltó. 

Fél raj esetében 4 főről beszélünk, akik elfoglalják helyüket a gépjárműfecskendőn (tűzoltóautón). Beosztás szerint: 1 irányító, (aki beosztását tekintve lehet szolgálatparancsnok, rajparancsnok, szerparancsnok)

1 gépjárművezető

illetve hátul foglal helyet 2 beosztott tűzoltó.

Vannak egész rajos gépjárműfecskendők (tűzoltóautók) és vannak fél rajosak.

De mit is jelent a kiemelt riasztás? 

A kiemelt riasztás nem jelent egyebet mint azt, hogy a vonulandó gépjárműfecskendőkhöz van riasztva különleges szer is. A különleges szeren nem foglal el helyet sem egész, sem fél raj. A különleges szereken 1 vagy 2 ember foglal helyet. 1 gépjárművezető és egy különleges-szerkezelő. 

Különleges szer fogalma: Minden olyan tűzoltógépjármű, amelynek felépítménye, vagy felszerelése, az általános többcélú igénybevételre kialakított gépjárműfecskendőtől eltér. Különleges kialakítása és felszerelése egytípusú tűzoltási vagy műszaki mentési feladat végrehajtására teszi alkalmassá. 


Különleges szerek többek között:

- Habbal oltó gépjűrmű

- Porraloltó gépjármű

- Gépezetes tolólétra

- Emelőkosaras gépjármű

- Vízszállító gépjármű

- Különleges teher

- Műszaki mentőszer

- Közúti gyorsbeavatkozó

- Tűzoltóhajók

- Erdőtüzes gépjármű, stb.

 

Tehát a kiemelt fokozat az a klasszikus értelemben nem kiemelt eseményt tükröz, mint ahogyan azt sok esetben a média tálalja!

A helyes példa erre: " A tűz kiterjedése miatt négyes kiemelt fokozatúnak számító tűz oltását nagyatádi, barcsi, szigetvári, marcali és kaposvári tűzoltók végzik"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbakiabalok.blog.hu/api/trackback/id/tr145452477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása