Világbakiabálok

A katasztrófavédelmi és a rendőrségi rádióforgalmazás

2013. március 08. 14:20 - Világba Kiabálok

Avagy a totális ellentétek az éterben

edr_policehu_520px_1362743539.jpg_520x294

Ezen posztomban alapvetően a katasztrófavédelmi és a rendőrségi rádióforgalmazás különbségeit szeretném bemutatni, de nyugodtan fogalmazhatnék úgy is, hogy a katasztrófavédelmi és bármely egyéb rendvédelmi szerv rádióforgalmazásának különbségeit. Bár nem rendvédelmi szerv, de ide lehet sorolni az Országos Mentőszolgálatot is.

Minden olyan szervnek aki munkája során használ EDR (régebben URH) rádiót, van egy úgynevezett VPN gazdai utasítása, szebb szóval rádióforgalmi szabályzata. Ez a szabályzat taglalja az EDR rádiók használatának részletes szabályait. A VPN utasítás minden szervnél kötött rádióforgalmazást ír elő. Viszont a könnyebb és gördülékenyebb munkavégzés miatt bizonyos szervek liberálisabban próbálják a szabályokat értelmezni és használni.

Egyedüliként a katasztrófavédelmi szerv (anno tűzoltóság) rádióforgalmazása maradt kötött jellegű. Amióta használ a tűzoltóság rádiót, ez azóta megmaradt. Ezen a téren sem volt tapasztalható szabadelvűség a szervezetnél, ellentétben a többi szervvel. Hogy ez jó-e vagy rossz, ki-ki döntse el maga. A kötött jellegnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt, csakúgy mint a szabadabb forgalmazásnak.

A rádiókat és azok használatát alapvetően azért rendszeresítették a rendvédelmi szerveknél, hogy az egymás közötti kommunikációt elősegítse, könnyebbé tegye. Így, a vérehajtó állomány, egymás és az ügyelet között hatékonyan tudott kommunikálni az analóg rendszerű rádión . Később, a 90-es évek elején kezdtek megjelenni a rádiótelefonok. Nagyon modern technikának számított akkoriban, de a rendvédelmi szervek maradtak a jól bevált analóg rendszerű URH rádióknál, mivel rádiózni gyorsabb mint mobiltelefonálni. Az URH rendszer fokozatos lecserélése 2007-2008-ra tehető. Ekkor elkezdték rendszeresíteni az úgynevezett EDR rádiókat, mely már digitális rendszerű. Egyszerűen úgy lehetne leírni, hogy a rádió és a mobiltelefon ötvözete. Digitális rendszer, ami sokkal nehezebben lehallgatható és gyakorlatilag megszűntek a távolságok. Az ország egyik végéből a másikba át lehet rádiózni egy kézi rádióval is.  

Tehát modernebb rendszerűvé vált a rádiózás a rendvédelmi szerveknél, még jobban megkönnyítve és meggyorsítva a kommunikációt. A gyors rádióforgalmazás ezen szerveknél gyakran életet menthet. A katasztrófavédelemnél a gyors és lezser rádióforgalmazás nem tapasztalható. Itt sokkal inkább protokolláris jellegű a kommunikáció. Ezen szervnél a rádió kezelőjének figyelnie kell arra is, hogy válogatott szókinccsel beszéljen, mindent vissza ismételjen nyugtázás céljából, tegeződni nem tegeződhet, hiába ismeri az  összes munkatársát.  Ami nincs előírva, de a szokás beleivódott a tűzoltókba az idők során, az pedig bizonyos szavak, szinonímákkal való fel nem cserélése. Példaként említve, a mai napig a hírgorgalmazásukban távbeszélőt mondanak a telefon helyett, holott a 80-as évek elejétől már sehol nem állt rendszerben távbeszélő készülék.   Pl: "Megkérem Erőd 50-et, hogy hívja meg Erődöt távbeszélőn!". 

A protokolláris jellegű rádióforgalmazás esetenként igen csak lelassíthatja és megnehezítheti a kommunikációt, főleg olyan esetekben amikor szükséges a gyors információcsere. Ezen kívül sokkal több időt vesz el a rádiót kezelő tűzoltótól, mint pl. egy rádiót kezelő rendőrtől, aki nem a protokolláris jelleget követi. Pedig a gyorsaság mindkét szervezet életében nagy jelentőséggel bír. 

Két-két fiktív rádióforgalmazás bemutatása a katasztrófavédelem és a rendőrség szemszögéből:            

 

Katasztrófavédelmi rádióforgalmazás:

Szeged/30: Tisza, Tisza, jelentkezzen a Szeged/30-as hívására, vétel.

Tisza: Tisza jelentkezik a Szeged 30-as hívására vétel. 

Szeged/30: Tisza, Tisza itt a Szeged/30-as, a jelzett helyen egy kistehergépkocsi az út menti árokba félig beborult, forgalmi akadályt képez. A gépkocsi üres állapotban van, üzemanyag folyás nem tapasztalható, az egység csörlő és drótkötél segítségével megkezdi a beavatkozást, vétel.

Tisza: Szeged/30-as, Szeged/30-as, itt a Tisza, 14:02-vel nyugtáztam az adását, a jelzett helyen egy kistehergépkocsi az út menti árokba félig beborult, forgalmi akadályt képez. A gépkocsi üres állapotban van, üzemanyag folyás nem tapasztalható, az egység csörlő és drótkötél segítségével megkezdi a beavatkozást, vétel.

Szeged/30: Szeged/30-as vagyok, helyesen nyugtázta az adásomat vétel. 

 

Ha ugyanezt a rendőrség forgalmazná:

Szeged/30: Tisza, Szeged/30 vagyok, kiértünk a balesethez, egy kisteherautó berepült az árokba. Forgalmat nem zavarja, meg üres is. Kiszedjük.

Tisza: Rendben, csak óvatosan. 

Szeged/30: Nyugta...

 

Katasztrófavédelmi forgalmazás időtartama a példa alapján:  59 mp.

Rendőrségi forgalmazás időtartama a példa alapján:             14 mp.

 

45 másodperc különbség.

 

 

 

Ugyanez rendőrségi környezetben:

 

Rendőrségi rádióforgalmazás:  

Őrködő 86: Árpád 51, Őrködőnek jelentkezz. 

Árpád 51: Mondjad Őrködő. 

Őrködő 86: Itt vagyunk a garázssoron, 3 garázs is fel van törve, 2 kerékpár és egy személygépkocsi hiányzik a leltárból azt mondja a hölgy itt mellettem. 

Árpad 51:  Vegyétek fel az adatokat, küldöm a BKSZ-t, mindjárt mennek. 

Őrködő 86: Nyugta, de igyekezzenek. 

 

Ha ugyanezt a katasztrófavédelem forgalmazná: 

Őrködő 86: Árpád 51,Árpád 51, jelentkezzen Őrködő 86 hívására vétel. 

Árpád 51: Árpád 51 jelentkezik Őrködő 86 hívására vétel. 

Őrködő 86: Árpád 51 itt az Őrködő 86.  Egység kiérkezett a jelzett helyre. A jelzett helyen egy nyugati fekvésű, 10 garázsból álló garázssor 6., 7., 8. garázsának külső ajtószárnyai feltételezhetően idegenkezűség által felfeszítésre kerültek. A helyszínen tartózkodó tulajdonos elmondása alapjan 2 kerékpár, valamint 1 személygépkocsi tűnt el, vétel.

Árpád 51: Őrködő 86, Őrködő 86 itt az Árpád 51, 14:02-vel nyugtáztam az adását, egység kiérkezett a jelzett helyre. A jelzett helyen egy nyugati fekvésű, 10 garázsból álló garázssor 6., 7., 8. garázsának külső ajtószárnyai feltételezhetően idegenkezűség által felfeszítésre kerültek. A helyszínen tartózkodó tulajdonos elmondása alapjan 2 kerékpár, valamint 1 személygépkocsi tűnt el. Őrködő 86 felé annyi közleményem volna még, hogy megkérem vegyék fel a helyszínen az adatokat és küldöm a BKSZ egységét, vétel. 

Őrködő 86: Nyugtázta Őrködő 86, küldi a BKSZ egységét, vétel. 

Árpád 51: Helyesen nyugtázta, vétel.

 

 

Rendőrségi forgalmazás időtartama a példa alapján:                         20mp.

 

Katasztrófavédelmi forgalmazás időtartama a példa alapján:             1 perc 19mp.

 

59 másodperc különbség. 

 

A fenti két példa alapján megfigyelhető a két szerv rádióforgalmazásában, hogy egyrészről a gyorsaságban, másrészről a kommunikáció szabadelvűségében is hatalmas különbségek vannak. 

 

 

A katasztrófavédelmi rádióforgalmazás sokkal pontosabb, viszont nagyon időigényes, nagyon kötött, esetenként kimerítő. Kérdés, hogy szükség van-e ennyire konzervatív jellegű rádiózásra.

A rendőrségi rádióforgalmazás kevésbé pontos, viszont nagyon gyors, és a szabad szóhasználat, liberális kommunikáció megkönnyíti a rádiózást, elérve ezzel az eredeti célt, tehát a gyors információáramlás elősegítését.  

A rendőrségi hírforgalmazás szabadelvűsége megegyezik a Büntetés-végrehajtási szervezet, Nemzeti Adó-és Vámhivatal valamint az Országos Mentőszolgálatéval.

 

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbakiabalok.blog.hu/api/trackback/id/tr975123102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Szirmai 2013.03.17. 15:42:32

Az odáig rendben van, hogy a rendőrségi gyorsabb, de aki már járt tűzoltóként káresetnél az tudja, hogy nagyon fontos a pontos kommunikáció és, hogy vissza legyen ismételve, mert ebből tudja mindkét fél, hogy nem sikkadt félre az információ. Főleg légzőálarccal a fejen, beszélőmebránba kommunikálva.
Az, hogy a rendőr annyit mond, hogy nyugta felveti azt a kérdést, hogy biztosan megértette az információt? Mi van ha elértett valamit? Majd csak a vizsgálatnál derül ki?
Én ott és akkor szeretném tudni, hogy átjuttot e az információ pontosan, akkor is ha időigényesebb.

István Szirmai 2013.03.17. 16:05:22

átjuttot = átjutott. :)

_Nyuszi 2013.04.02. 07:44:27

Jaj, hát Szeged/30 (az most akkor a KMSZ vagy a tűzoltásvezető?) elfelejtette mondani a Megyének, hogy kér-e további beavatkozó állományt a helyszínre, és ezt a Megye sem kérdezte meg... :) Súlyos hiányosság... :)

Világba Kiabálok 2013.06.21. 12:30:29

@István Szirmai:
Véleményem szerint minden szervnél épp olyan fontos a pontos kommunikáció.
Megfigyelhető volt, hogy a 2013-as árvíznél (rengeteg munka rövid idő alatt) a katasztrófavédelmi rádióforgalmazási kötöttség szabadelvűbbé vált. Kb. rendőrségi forgalmazás szintjére redukálódott. Mégis minden el volt végezve a legnagyobb rendben.
Konklúzió: Ha munka van és aktív cselekvés, akkor nem érnek rá foglalkozni a formaisággal sem a vezetők sem a vezető állomás. A rádió, mint kommunikációs eszköz felveszi eredeti rendeltetését, mely a gyors információáramlás biztosítása és nem a helyszínrajz.(Dél-nyugati fekvésű, nyugatra nyíló ajtójú, tömör vaskapu, mely helyenként repedésekkel van tele, mely foltokban rozsdás...) Magyarán felesleges.. Nagyon sok ilyen figyelhető meg minden megyében.
Ezáltal ha a katasztrófavédelemnél is annyi esemény volna mint a rendőrségen, a rádiókommunikáció gyors ütemben felvenné a cikkben említett "lezser" stílust.

István Szirmai 2013.07.01. 13:29:45

Más konklúzió is van!

Az árvízi védekezés során valóban lezserebbé vált a rádióforgalmazás( mi is elég lazán kezeltük a forgalmazást hajnaltájt), de nyilván ez a fajta munka nem hasonlítható össze egy tűzesetnél légzésvédelmi eszközben végzett munkával, ahol sokszor érthetetlenné válik a forgalmazás, mert régi a beszélőmembrán, nem tartja oda rendesen a rádiót a beavatkozó és még sorolhatnánk. Ilyen módon elcsúszhatnak az információk, tehát nyilván fontos tudni a vonal végén lévő feleknek, hogy a másik megértette illetve azt értette amit közölni szerettek volna vele. Ennek okán nem haszontalan a visszaismétlése az adásnak, bár nem vitatom, hogy nyilván van más megoldás is. csak azt mondom, hogy az árvíz és a rendőrség pont nem megfelelő példa, mert nem hasonlóak a munkakörülmények mint például a tűzeseti beavatkozás során.

Mikrobi 2016.07.30. 10:20:14

@_Nyuszi: és a fokozatot sem állapította meg:-)

ecch 2017.06.27. 20:39:01

@István Szirmai: Pont ezt szerettem volna én is írni. Valami ötvözet kellene legalább, egy tömörebb verziós visszamondás, bármi, de nekem tetszik a KV módszere, csak tömörítsenek kicsit.
süti beállítások módosítása